Wykonanie
Kto z nas nie zna sytuacji gdy mamy mało czasu aby stworzyć coś na obiad i żaden ciekawy pomysł nie przychodzi nam do głowy? Myślę, że każdy kto ma choć troszkę z kuchnią wspólnego boryka się z takim problemem. I tutaj z pomocą przychodzi nam .. szybki chińczyk ! :)Wariacji na temat dań
rodem z kuchni chińskiej na bazie
ryżu,
mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący:Składniki:500 g
łopatki wieprzowejsos do dań chińskich Ajam Pangang6 plasterków
ananasa z puszkisłoiczek (350g)
pędów bambusa w zalewie
ryż jaśminowy
olej do woka
masłosólpieprz cytrynowykurkumaPrzygotowanie:W woku rozgrzewamy
olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę
łopatkę. Doprawiamy ją
solą i
pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa i
pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi
przecier pomidorowy,
cebula,
marchew,
sos sojowy,
kiełki bambusa,
papryka i
przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy
sos jest tu niezwykle pomocny ;).
Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego łyżkę
masła i łyżeczkę
kurkumy. Z tak przygotowanym
ryżem podajemy
mięso i ... szybki chińczyk gotowy !Smacznego! ;)