Witajcie Moi DrodzyMożna rzec, iż na zewnątrz lato w pełni i pewnie nie jedno z Was spędzi swoje letnie wakacje nad jakimś z mórz czy to polskim Bałtykiem czy też jednym z cieplejszym mórz na południu Europy. Wakacje nad Bałtykiem od zawsze kojarzą mi się z wędzoną makrelą, ten zapach i smak świeżo wędzonej ryby w kurorcie ma swój urok. Pamiętam jak nie raz moja mama wykorzystywała taką wędzoną makrelę do zrobienia pasty, dlatego też dzisiaj zrobimy taką pastę.W moim przypadku będzie to pasta z makreli z puszki w oleju, bo od Bałtyku dzieli mnie jakieś 600 kilometrów,więc niekoniecznie jestem przekonany do wędzonych makreli sprzedawanych u mnie.Potrzebne Nam będą:Składniki na pastę dla 2 osóbpuszka makreli w olejumiseczka piklicebulajajkopieprzmieszanka przyprawłyżka jogurtu naturalnegoOsączamy makrelę z oleju i rozgniatamy widelcem,następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i mieszamy.Ugotowane jajko szatkujemy w kostkę i dodajemy do makreli,po czym kroimy w kostkę pikle.Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i mieszanką wedle uznania. Pasta gotowa i wraz z pieczywem możemy ją zjeść.