Wykonanie

Mam dla was dzisiaj przepis na kultowy, włoski deser, który już gościł na moim blogu w postaci pucharka a dziś chcę wam pokazać babeczki - oczywiście
mowa o deserze Tiramisu ( tutaj ). Babeczki są proste w robieniu, może więcej czasu schodzi z kremami bo są aż dwa ale mi nakładanie ich sprawiało przyjemność, taka moja chwila relaksu. Jak to w tiramisu musi być czuć
kawę, a babeczki są o smaku
kawowo-
waniliowym. To co zabieramy się do pracy, żeby zdążyć.Składniki na babeczki (20-26 sztuk):330 g
mąki pszennej,2 czubate łyżki
skrobi ziemniaczanej,1 łyżka
proszku do pieczenia,350 g
cukru białego,1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej,2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii,4
białka jaj,250 ml
mleka,170 g
masła w temperaturze pokojowej,W misie miksera
masło z
cukrem ucieramy na puszystą masę. W misce mieszamy
mąkę,
skrobie,
proszek do pieczenia,
kawę i odkładamy. W drugiej misce
białka,
mleko i ekstrakt z
wanilii roztrzepujemy rózgą kuchenną. Do cukrowej masy dodajemy na zmianę suche i mokre składniki i miksujemy do idealnie gładkiej masy. Ciasto wlewamy do papilotek i pieczemy w 180°C przez 25 minut.Składniki na wypełnienie:1 łyżka mocnej
kawy + 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,100 g
cukru pudru,150 g
serka mascarpone,200 ml
śmietanki kremówki 30%,Do zaparzonej
kawy dodajemy ekstrakt z
wanilii i odkładamy do ostudzenia. W misie miksera
serek mascarpone ucieramy z
cukrem pudrem, a na koniec dodajemy
śmietankę kremówkę i
kawę z
wanilią. Na niski obrotach mieszamy cały czas. W wystudzonych babeczkach wycinamy dziurę na środku i wlewamy nadzienie do środka.Składniki na
bitą śmietanę:300 ml
śmietanki kremówki 30%,2 łyżki
cukru pudru,
kakao do ozdoby,
Śmietankę ubijamy na sztywno na końcu dodajemy
cukier puder i dekorujemy na wierzchu babeczki. Na
bitej śmietanie posypujemy dla ozdoby niesłodzonym
kakaem, możemy położyć ziarenka
kawy.Smacznego!

