Wykonanie
Ciasto dla wszystkich, którzy unikają w wypiekach
cukru i tłuszczu . Idealne dla diabetyków, a także osób które zwracają uwagę na kalorie i jakość pożywienia. Nadaje się zarówno na spotkanie przy
kawce w gronie znajomych, jak i jako zdrowa przekąska do pracy. Zaspokoi ochotę na
słodycze, polecam też kawałek takiego ciasta zamiast batonika
muesli z
syropem glukozowo-fruktozowym na pierwszym miejscu. To także świetny sposób na wykorzystanie
bananów, które leżały zbyt długo i są mocno dojrzałe (mają brązową skórkę) i nie zachęcają już dłużej do zjedzenia ich na surowo.
Suszone daktyle mają naturalny, słodki smak, dlatego nie ma potrzeby dodawania
cukru.
Daktyle zawierają około połowy węglowodanów i kalorii znajdujących się w takiej samej ilości
białego cukru, a w dodatku są "kleiste" i pozwalają na pominięcie dodawania tłuszczu do ciasta. Myślę, że to dobry pomysł, żeby w niektórych ciastach część lub nawet całość
cukru zastępować puree z
daktyli.

Składniki na 16 porcji :

175g
suszonych daktyli100ml
wodyjajko200g
mąki razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 dojrzałe
banany (ok. 450g)100g
orzechów włoskich1/2 łyżeczki
cynamonu
1 łyżeczka
masła (do wysmarowania formy)Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko nasmarować tłuszczem.
Daktyle włożyć do
wody i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną. Rozgnieść widelcem na puree i pozostawić, aby ostygło.
Jajko ubić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, dodać puree z
daktyli i rozdrobnione (może być także widelcem) dojrzałe
banany. Dodać
orzechy i dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę (do momentu kiedy patyczek wetknięty do ciasta pozostanie suchy). Jeśli ciasto zbyt szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową.1 porcja (kawałek) to ok. 145 kcal, węglowodany: 23g,
białko: 4g, tłuszcz: 4g

SMACZNEGO!