Wykonanie
Tiramisu to dla wielu smakoszy najlepszy deser świata, w dodatku jest (o dziwo!) bardzo prosty w przygotowaniu. Pierwszą próbę tego deseru wykonałam pod
okiem Kurta Schellera i od tamtej
pory eksperymentuję z tym szalenie smacznym słodkim specjałem. Zachęcam do samodzielnego wykonania tego pysznego włoskiego deseru - korzystając z mojego przepisu na pewno się Wam uda. Jednak zanim weźmiecie się do pochłaniania przepysznego kremu, ostrzegam - ma sporo kalorii.

TIRAMISU z
malinamiSkładniki na 2 porcje :(składniki pozwalają na przyrządzenie 2 naprawdę sporych porcji deseru, żeby nikt nie miał niedosytu - zaspokoją apetyt każdego łakomczucha)małe opakowanie
serka mascarpone2
żółtka3 łyżki
cukrumała filiżanka mocnej
kawy rozpuszczalnejlikier amaretto (ja używam
kawowego likieru z Lidla)podłużne
biszkoptykilka mrożonych
malinkakao do posypanialistki
mięty do przybrania2 miseczki ceramiczne do podania (kokilki) albo filiżanki

Żółtka utrzeć z
cukrem na kogel-
mogel mikserem (na wysokich obrotach), jak masa będzie biała i puszysta (nie wyłączając miksera) dodać
serek mascarpone i dalej jeszcze chwilę ubijać. Masa ma być sztywna i puszysta. Zaparzyć mocną
espresso, dolać do niej
likier (wedle uznania), zamoczyć pierwszy
biszkopt przełamany na pół i nasączony ułożyć na dnie miseczki. Następnie nałożyć łyżkę masy, znów nasączony
biszkopt, kilka mrożonych
malin (
maliny przed użyciem rozłożyć na ręczniku papierowym i pozwolić, żeby delikatnie się rozmroziły, a ręcznik wciągnął nadmiar wilgoci) i znów masę. Tak samo przygotować drugą porcję tiramisu. Wygładzić wierzch deserów, wstawić do lodówki i zapomnieć co najmniej na jakieś 3-4 godziny. Schłodzony deser jest o niebo lepszy niż od razu po przygotowaniu. Warto poczekać! Bezpośrednio przed podaniem posypać
kakaem i przybrać listkami
mięty.1 porcja to ok. 550kcal, węglowodany: 25g,
białka: 7g, tłuszcz: 47gSMACZNEGO!