ßßß
TIRAMISU z malinamiSkładniki na 2 porcje :(składniki pozwalają na przyrządzenie 2 naprawdę sporych porcji deseru, żeby nikt nie miał niedosytu - zaspokoją apetyt każdego łakomczucha)małe opakowanie serka mascarpone2 żółtka3 łyżki cukrumała filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnejlikier amaretto (ja używam kawowego likieru z Lidla)podłużne biszkoptykilka mrożonych malinkakao do posypanialistki mięty do przybrania2 miseczki ceramiczne do podania (kokilki) albo filiżanki
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel mikserem (na wysokich obrotach), jak masa będzie biała i puszysta (nie wyłączając miksera) dodać serek mascarpone i dalej jeszcze chwilę ubijać. Masa ma być sztywna i puszysta. Zaparzyć mocną espresso, dolać do niej likier (wedle uznania), zamoczyć pierwszy biszkopt przełamany na pół i nasączony ułożyć na dnie miseczki. Następnie nałożyć łyżkę masy, znów nasączony biszkopt, kilka mrożonych malin (maliny przed użyciem rozłożyć na ręczniku papierowym i pozwolić, żeby delikatnie się rozmroziły, a ręcznik wciągnął nadmiar wilgoci) i znów masę. Tak samo przygotować drugą porcję tiramisu. Wygładzić wierzch deserów, wstawić do lodówki i zapomnieć co najmniej na jakieś 3-4 godziny. Schłodzony deser jest o niebo lepszy niż od razu po przygotowaniu. Warto poczekać! Bezpośrednio przed podaniem posypać kakaem i przybrać listkami mięty.1 porcja to ok. 550kcal, węglowodany: 25g, białka: 7g, tłuszcz: 47gSMACZNEGO!