ßßß
Składniki na 2 porcje :
150g grzybów mieszanych1 łyżka masła2 jajka1 mała cebula75ml śmietany 12%125g tartego żółtego sera½ pęczka szczypiorkusólpieprzGrzyby oczyścić, pokroić w paski i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć, aż płyn odparuje, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulkę. Żółtka ubić ze śmietaną, solą i pieprzem. Pianę ubić na sztywno.Grzyby połączyć z masą żółtkową, serem, ubitą pianą i połową pokrojonego drobno szczypiorku. Dwa niewielkie naczynia żaroodporne nasmarować odrobiną tłuszczu (np. olejem) i wlać masę. Piec 25-30minut. Kisze podawać posypane szczypiorkiem.
1 PORCJA to ok. 420kcal, węglowodany 5g, białko: 28g, tłuszcz: 31gSMACZNEGO!Pamiętajcie, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinno się ich podawać dzieciom do 10 roku życia. Układ pokarmowy małych dzieci nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nawet jadalne grzyby, mogą maluchowi zaszkodzić. Nie warto więc ryzykować.Najlepsze do takiego kisza są świeże grzyby. Ja miałam szczęście i użyłam grzybów prosto z lasu. Jeśli nie umiecie zbierać grzybów i na nich się nie znacie, lepiej też nie ryzykujcie, tylko kupcie ze sprawdzonego źródła.