Wykonanie
Tak jak zapowiadałam - serniczek na zimno. Bardzo lubię takie "ciasta", gdyż są lekkie, łatwe w wykonaniu, smaczne i niesamowicie wiosenne. Tym bardziej, że już są
truskawki, a wszystko co
truskawkowe musi być dobre. Chyba się zdradziłam z moją wielką słabością do
truskawek. No ale jedni ją mają do
czekolady (tu pozdrowienia dla maturzystki Zuzanny! mam nadzieję, że na salę możesz zabrać
czekoladki. trzymam kciuki), a inni na przykład jak ja - do
truskawek :)Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie orzeźwiającego
kiwi z
truskawkami. Spód wykonałam z
płatków owsianych,
miodu i
masła orzechowego (nie mylić z nutellą, to ma być prawdziwe
masło orzechowe z
orzeszków ziemnych!) - takie połączenie smakuje trochę jak "
chałwa". Do tego składniki, których użyłam odejmują mu sporo kalorii, w porównaniu do tradycyjnego sernika, a to także olbrzymia zaleta, w moich przynajmniej oczach. Zamiast
cukru użyłam
stewii (naturalnego słodzika), ale można posłodzić na przykład
miodem (wtedy kaloryczność ciasta wzrośnie). Przyznam, że polewa nie do końca mi wyszła tak jak chciałam. Chyba powodem jest zbyt mała ilość
żelatyny wmieszana w
kiwi (nie miałam więcej i dodałam tylko jedną łyżeczkę), bo nie ścięły się tak jak to sobie wyobrażałam i masa pozostała delikatna i lekko płynna, taki gęsty mus. Jednak nie przeszkadzało to w szybkim spałaszowaniu słodkości. Następnym razem dodam więcej
żelatyny, to będzie ładniejszy.

Składniki na 12 porcji (tortownica o średnicy 24cm):Spód:1,5 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
masła orzechowego (duża łyżka)Masa
truskawkowo-serowa:600g
serka twarogowego niskotłuszczowego (np.
Twaróg Delikatny % tłuszczu President, 2 opakowania po 300g)300g
truskawek4 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
stewii (lub ile kto lubi do smaku)Polewa kiwowa:4
kiwi2 łyżeczki
żelatyny (można nawet 3, żeby masa się mocno ścięła)1 łyżka
stewiiOwoce do przybrania:3
truskawki
1
kiwiPłatki owsiane wymieszać z
miodem i
masłem orzechowym. Ugnieść na dnie tortownicy.
Twaróg połączyć ze zmiksowanymi na mus
truskawkami i
stewią, dodać
żelatynę rozpuszczoną wniewielkiej ilości
wody. Dokładnie wymieszać i wylać na spód z
płatków owsianych.
Kiwi pokroić i również zmiksować na masę, dodać
stewię i
żelatynę rozpuszczoną w małej ilości
wody. Poczekać aż masa zacznie delikatnie tężeć, wylać na masę
truskawkową. Przybrać pokrojonymi w plasterki
truskawkami i
kiwi.Ciasto najlepiej smakuje, gdy
spędzi kilka godzin w lodówce, dlatego najlepiej przyrządzić go dzień wcześniej, żeby noc sobie poleżało w zimnie.1 PORCJA zawiera ok. 150kcal, węglowodany: 18g,
białko: 13g, tłuszcz: 3g

SMACZNEGO!