ßßß
1 litr mleka2 łyżki stewii (ewentualnie słodzika albo miodu)9 łyżek kaszy manny2 łyżki masła2 łyżki wiórków kokosowychlaska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)jabłkocynamonorzechy laskoweMleko zagotować z wanilią. Powoli mieszając dodać kaszę mannę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, zdjąć z ognia. Dodać słodzik, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać dokładnie. Przelać do płaskiego naczynia skropionego wodą (można wykorzystać naczynie żaroodporne albo silikonową formę) i schłodzić w lodówce przez 6h (czyli najlepiej zrobić wieczorem na śniadanie następnego dnia).Schłodzoną masę wyjąć z formy i wykroić pożądane kształty foremkami do ciastek (można też pokroić po prostu w kostkę). Jabłko obrać, pokroić i podsmażyć na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Zdjąć i posypać po wierzchu, oprószyć cynamonem i dodać kilka pokrojonych orzechów laskowych.
Kaloryczność porcji w zależnościod wagi: 100g to ok. 120kcal,białko 4g, węglowodany 10g,tłuszcze 7gSMACZNEGO!