Wykonanie
Nareszcie nastał sezon
ogórkowy.
Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, jeśli chodzi o użycie ich w kuchni. Można je zajadać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Surowe najczęściej i najchętniej jadamy na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw, takich jak
pomidor czy
rzodkiewka. W takiej postaci rewelacyjnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach – warzywnych,
mięsnych czy z
owocami morza. Pocięte na cienkie plasterki z dodatkiem
jogurtu stanowią wyśmienity dodatek do obiadu, zwany mizerią, a utarte drobno na tarce w towarzystwie
czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki. Jednak to nie koniec
ogórkowych możliwości – możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich
wodą z
solą otrzymujemy
ogórki małosolne – prawdziwy symbol nadchodzącego lata. Z kiszonych natomiast powstaje wyśmienita, tradycyjna polska zupa ogórkowa.A ja mam jeszcze jedną propozycję. Dlaczego by nie jeść
ogórków na ciepło?
Bierzemy ogóraski i obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona (podobnie jak
cukinię).
Do środka kładziemy plasterki
mozzarelli (najlepiej light, która jest mniej kaloryczna od zwykłej), listki
bazylii i przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe/cherry. Żadnej
soli!Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach i gotowe.Przed pieczeniem wyglądają tak:
Po upieczeniu:
Danie jest wyjątkowo niskokaloryczne.PORCJA to zaledwie 150kcal; węglowodany: 9g;
białko: 15g; tłuszcze: 6gSMACZNEGO!