Wykonanie
Ś wieży
szpinak to zapowiedź, że w kuchni za chwilę zagości coś baaardzo pysznego.
Szpinak znany był już Persom w VI wieku. To właśnie im zawdzięczamy obecność tego bogatego w witaminy warzywa na europejskich stołach. W średniowieczu, około IX w. Arabowie przywieźli
szpinak do Hiszpanii. Stąd powędrował on do Francji, Anglii i Włoch. Jednak dopiero XIX w. stał się przełomowym okresem w uprawie
szpinaku. A to wszystko dzięki amerykańskim farmerom , którzy bardzo upodobali sobie uprawę
szpinaku. Jednak warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować. Na plakatach i opakowaniach
szpinaku mały chłopczyk demonstrował swoje mięśnie i pełną szczęścia buzię.
Szpinak jest jednym z bardziej wszechstronnych warzyw, jakie stworzyła natura. Świeży ma w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i
soli mineralnych (żelazo, sód, magnez, potas, cynk,
fluor, fosfor) oraz chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten. Jedzenie
świeżego szpinaku kojąco wpływa na nasze nerwy – zawarty w nim magnez zmniejsza podatność na stres i reguluje pracę
serca.Przez kilkadziesiąt lat uważano, że
szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach. Całe to zamieszanie wynika z błędu pewnej sekretarki. W raporcie z badań pewnego amerykańskiego naukowca, wpisała bowiem, że 100 g
szpinaku zawiera 30g żelaza zamiast 3g. Dzięki temu niedopatrzeniu
szpinak zyskał sławę nadzwyczaj zdrowego warzywa.Polecam przetestować przepis, który stał się
hitem w mojej kuchni.
Sałatka ze
szpinaku i
suszonych pomidorów być może na stałe zagości na Twoim
stole.
Składniki na 4 porcje:500g świeżego młodego
szpinaku200g
suszonych pomidorów w
oleju50g
płatków migdałowych100g startej goudy2 łyżki
oleju2 łyżki
wody mineralnej niegazowanej (może być też
woda przegotowana)2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
octu balsamicznego (najlepiej białego, ale ciemny też się nada)1 łyżeczka
miodusól,
pieprzSzpinak umyj i osusz.
Pomidory osącz i pokrój (zachowaj 2 łyżki
oleju z
pomidorów, przyda się do sosu).
Płatki migdałowe upraż na rozgrzanej patelni.
Olej wymieszaj z
octem, 2 łyżkami
wody,
miodem,
olejem z
pomidorów i
sokiem z cytryny (
sok z cytryny najlepiej dodać na końcu jak już miodek się rozpuści, żeby uniknąć długiego mieszania). Dopraw
solą i
pieprzem.
Szpinak wymieszaj z
pomidorami, prażonymi
migdałami i tartym
serem. Skropić sosem i podawać.
1 PORCJA:180 kcal, b: 10g, t: 15g; w: 3gPrzygotowanie: ok. 20 minutSMACZNEGO!