ßßß Cookit - przepis na Sernik z mascarpone, ricottą i jagodami

Sernik z mascarpone, ricottą i jagodami

nazwa

Wykonanie

O mojej miłości do serników wspominałam już nie raz, więc tym razem zaznaczę tylko, że to do tej pory najlepszy (moim bardzo subiektywnym zdaniem) sernik, jaki udało mi się przyrządzić. Ciasto niemal dosłownie rozpływa się w ustach. Połączenie serka mascarpone i ricotty jest po prostu obłędne. Cytrusowy aromat startej skórki to fantastyczne uzupełnienie delikatnego smaku tej serowej masy. Na koniec dżem jagodowy i... jesteśmy w niebie :)
Zgodnie z obietnicą, dzisiejszy wpis dedykuję Ewelinie, która skomplementowała sernik, mówiąc o "niebie w gębie" (sama lepiej bym tego nie ujęła) :*
Składniki:
180g herbatników
100g masła
3 jajka
120g cukru
250g ricotty
250g mascarpone
1 łyżka mąki tortowej
opakowanie cukru wanilinowego
1 cytryna
słoiczek dżemu jagodowego
Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem.
Otrzymaną masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki.
Żółtka mieszamy z cukrem.
Dodajemy ricottę, mascarpone, mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej z herbatników i masła spód.
Sernik pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 °C.
Po upieczeniu smarujemy wierzch sernika dżemem jagodowym.
Przepis zaczerpnięty z książki "Mamma Mia" autorstwa Cristiny Bottari.
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/07/sernik-z-mascarpone-ricotta-i-jagodami.html