Wykonanie
O mojej miłości do serników wspominałam już nie raz, więc tym razem zaznaczę tylko, że to do tej
pory najlepszy (moim bardzo subiektywnym zdaniem) sernik, jaki udało mi się przyrządzić. Ciasto niemal dosłownie rozpływa się w ustach. Połączenie
serka mascarpone i
ricotty jest po prostu obłędne.
Cytrusowy aromat startej skórki to fantastyczne uzupełnienie delikatnego smaku tej serowej masy. Na koniec
dżem jagodowy i... jesteśmy w niebie :)Zgodnie z obietnicą, dzisiejszy wpis dedykuję Ewelinie, która skomplementowała sernik, mówiąc o "niebie w gębie" (sama lepiej bym tego nie ujęła) :*

Składniki:180g
herbatników100g
masła3
jajka120g
cukru250g
ricotty250g
mascarpone1 łyżka
mąki tortowejopakowanie
cukru wanilinowego1
cytrynasłoiczek
dżemu jagodowegoHerbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym w kąpieli
wodnej masłem.Otrzymaną masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.Wstawiamy do lodówki.
Żółtka mieszamy z
cukrem.Dodajemy
ricottę,
mascarpone,
mąkę,
cukier wanilinowy, startą
skórkę z cytryny.Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek.Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej z
herbatników i
masła spód.Sernik pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 °C.Po upieczeniu smarujemy wierzch sernika
dżemem jagodowym.

Przepis zaczerpnięty z książki "Mamma Mia" autorstwa Cristiny Bottari.