Wykonanie
Sernik bez
sera, choć przez to nie mniej smaczny :) Nie wiem, jak Was, ale komentarze typu "zawsze się udaje" skutecznie zachęcają mnie do wypróbowania jakiegoś przepisu i tak właśnie było w tym przypadku. Przepis dostałam od koleżanki, która poczęstowała mnie sernikiem w pracy - zachwytom nie było końca. A i przerwa jakoś nam się tego dnia wydłużyła ;)Tak więc biegniemy do sklepu (lub lodówki) po niezbędne składniki i do dzieła!

Składniki na kruszonkę:3 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekSkładniki na masę:5
białek1 szklanka
cukru3 duże
jogurty greckie2
serki homogenizowane waniliowe2 budynie
śmietankowe (bez gotowania)------------------------------------------------------------------------------------------------------------KruszonkaWszystkie składniki kruszonki mieszamy i zagniatamy.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.Jedną wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.Masa
Białka ubijamy z
cukrem (dodajemy go stopniowo, po jednej łyżce).Do ubitych
białek dodajemy
jogurty i
serki waniliowe.Do masy wsypujemy budynie.Całość delikatnie mieszamy łyżką.Na blachę wykładamy nieschłodzoną część ciasta.Następnie wylewamy masę i ścieramy na wierzch schłodzone ciasto.Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 180°C.
