Wykonanie

Czas przygotowania: 1 , 5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki
masła (125 g)1 szklanka
mąki pszenne tortowej1 szklanka
wody5
jajekszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na krem
cytrynowy:2 opakowania budyniu
śmietankowego500 ml
mleka7 łyżek
cukru białego kryształ200 g
masła1
cytrynaPRZYGOTOWANIE ciasta:Piekarnik ustawiamy na 180'C.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej
masło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy
mąkę, cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, lśniąca i nieprzywierająca do garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy, aby przestygło.Następnie dodajemy do ciasta po jednym
jajku. Po każdym dodaniu
jajka, ciasto dokładnie miksujemy.Pod koniec dodajemy szczyptę
soli i
proszku do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez ok 2 min.Ciasto dzielimy na dwie porcje.Formę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta.PRZYGOTOWANIE kremu
cytrynowego:W 100 ml
mleka rozpuszczamy
budyń i dodajemy
cukier. Mieszając dodajemy startą
skórkę z cytryny i sok.Pozostałe 400 ml
mleka zagotowujemy w garnku i intensywnie mieszając dodajemy rozpuszczony
budyń z
cukrem i
cytryną. Gdy
budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki.Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku
masło.PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem
cytrynowym:Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 2 h. Karpatkę przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego.