Wykonanie
Dziś odrobina słodkości. A że świeże
maliny w zasięgu ręki, to warto było przygotować deser z ich udziałem. Delikatne naleśniki z farszem z
białego sera, a do tego świeży i naturalny
sos malinowy. Pycha :)

Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osób (4 naleśniki)Koszt przygotowania: 8 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe:1
jajko1 łyżeczka
masła80 g
mąki pszennej250 ml
mlekaSKŁADNIKI na farsz do naleśników:100 g
białego sera (
twarogu)120 g
serka waniliowegoSKŁADNIKI na
sos malinowy:200 g świeżych
malin2 łyżki
białego cukruPRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego:Do miski wbijamy
jajko. Dodajemy
mąkę,
mleko i rozpuszczone
masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut.Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną
oliwy.PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników:Do miski przekładamy
biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy
serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon.PRZYGOTOWANIE
sosu malinowego:
Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy
cukrem i stawiamy na ogień. Gdy
maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy je.Rozgotowane
maliny przecieramy na sicie, aby oddzielić pestki.Oddzielony sok przelewamy do rondelka i gotujemy ok 10 min. aż się zredukuje i zgęstnieje.Tak przygotowane naleśniki polewamy
sosem malinowym i gotowe. Smacznego.