Wykonanie
Awokado często jest nazywane "
owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy
owoc jest dojrzały. Możecie to sprawdzić nadrywając ogonek w jego górnej części. Jeśli łatwo można go zerwać, a
owoc jest w miarę miękki to znak, że jest gotowy do spożycia. A co zrobić jeśli kupicie niedojrzałe awokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa.
Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z
pieczywem i
pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.



Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4 , 50 złSKŁADNIKI:1 dojrzałe
awokado1/2 średniej
cebuli2 łyżki
soku z limonki lub
cytryny2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
oliwy extra virgin
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Awokado i
cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy sok
limonki,
jogurt i
oliwę. Doprawiamy wszystko
solą i
pieprze. Blendujemy składniki na gładka masę. I gotowe :) Smacznego.