ßßß Cookit - przepis na Ptysie z kurczakiem

Ptysie z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Nie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie magiczną siłę i nikt nie potrafi im się oprzeć.
Składniki:
Ptysie (ok. 25 sztuk):
1 szklanka wody
0,5 margaryny
1 szklanka mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Farsz:
5 ćwiartek kurczaka
3 marchewki
0,5 kg pieczarek
sól
pieprz
Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Odcinamy górną część ptysi i nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy na ciepło, uprzednio podgrzewając je w piekarniku.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/ptysie-z-kurczakiem.html