Wykonanie
Nie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z
kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie magiczną siłę i nikt nie potrafi im się oprzeć.

Składniki:Ptysie (ok. 25 sztuk):1 szklanka
wody0,5
margaryny1 szklanka
mąki5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWodę z
margaryną gotujemy. Dodajemy
mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo
jajka i
proszek do pieczenia. Blachę posypujemy
mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.Farsz:5 ćwiartek
kurczaka3
marchewki0,5 kg
pieczareksólpieprzUgotowane
mięso kurczaka kroimy na małe kawałeczki.
Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy.
Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na
oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem.Odcinamy górną część ptysi i nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy na ciepło, uprzednio podgrzewając je w piekarniku.Smacznego!
