Wykonanie
Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny.
Powidła śliwkowe i
przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak.

Składniki:Ciasto (keksówka 36x12cm):3
jajka1,5 szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennej200 g
miodu naturalnego płynnego1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżki zimnej
wody200 g
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 op. gotowej
przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka
kakaoMasa krówkowa:260 g
krówek mlecznych0,5 szklanki
mleka100 g
masłaDodatkowo:300-350 g
powideł śliwkowychgotowa
polewa czekoladowaMasło ucieramy z
ciastem, dodajemy
żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy
miód,
wodę,
śmietanę stale ucierając.
Mąkę mieszamy z
sodą,
kakao i
przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z
ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.
Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy
mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy
krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy.
Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę
krówkową.Dolny blat piernika smarujemy połową ilości
powideł śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę
krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy.Piernik polewamy
polewą czekoladową.Smacznego!
