Wykonanie
Ten przekładany piernik jest szybki i łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, aromatyczny, miękki i wilgotny.Przełożony jest masą
krówkową i cienką warstwą
powideł śliwkowych. Te oba składniki bardzo dobrze komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i
polewą czekoladową.Piernik tuż po upieczeniu jest bardzo puszysty i można się pokusić o szybkie jego przełożenie, gdy niejako zmuszają nas do tego okoliczności. Jednakże sugeruję, aby piernikowi dać trochę wolnego czasu, aby sobie poleżał i dojrzał, a wówczas zachwyci nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ciasto upiekłam według receptury na piernik, zamieszczonej w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji. Ciasto wzbogaciłam dodatkowo wspomianymi już powidłami i masą
krówkową według własnej koncepcji. Polecam zwłaszcza na okres Świąt Bożego Narodzenia :)

Składniki ciasta (u mnie keksówka 36x12 cm):3
jajka1½ szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennej200 g
miodu naturalnego płynnego1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżki zimnej
wody200 g
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 op. gotowej
przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki
przyprawy do piernika własnej roboty )1 łyżka
kakaoSkładniki masy krówkowej :260g
krówek mlecznych (u mnie Wawel)½ szklanki
mleka100 g
masładodatkowo :300 - 350 g
powideł śliwkowychgotowa
polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty (klik) )Wykonanie ciasta :
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy
miód,
wodę,
śmietanę stale ucierając.
Mąkę mieszamy z
sodą,
kakao i
przyprawą do piernika. Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z
ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak wyłączamy ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.Piernik możemy przełożyć od razu (jeżeli chcemy podać do stołu po 1 - 2 dniach) lub później po kilku dniach.Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Wykonanie masy krówkowej :
Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy
mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy
krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy.
Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę
krówkową.Przekładanie piernika :Dolny blat piernika smarujemy połową ilości
powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik), dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę
krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dalemy górny blat, lekko dociskamy. Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką na powierzchni ciasta.Piernik polewamy
polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania do stołu.



Polecam również :