ßßß Cookit - przepis na Karkówka z ananasem

Karkówka z ananasem

nazwa

Wykonanie

Rozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują tu kluski śląskie. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie.
Składniki:
1,2 kg niezbyt tłustej karkówki
1,5 puszki ananasów w puszce
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 nieduże pory
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
olej
pieprz, sól
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni podlewając od czasu do czasu niewielką ilością tłuszczu.
Ananasy osączamy na sitku. 4 krążki zostawiamy do dekoracji, a resztę dzielimy na dwie równe części. Jedną porcję kroimy w grubą kostkę, a drugą miksujemy. Zmiksowane ananasy łączymy z bułką tartą, żółtkiem, natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.
Pory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych porów wlewamy odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę ananasy. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Pieczeń wyjmujemy, kroimy na plastry, układamy na półmisku. Duszone ananasy z porem podajemy z kluskami śląskimi.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/10/karkowka-z-ananasem.html