Wykonanie
Rozpływająca się w ustach
karkówka z
ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków:
pora z
ananasem. Idealnie pasują tu kluski śląskie. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie.

Składniki:1,2 kg niezbyt tłustej
karkówki1,5 puszki
ananasów w puszce3 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 nieduże
pory4 łyżki
bułki tartej1
jajkoolejpieprz,
sólMięso myjemy, osuszamy, nacieramy
solą i
pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni podlewając od czasu do czasu niewielką ilością tłuszczu.
Ananasy osączamy na sitku. 4 krążki zostawiamy do dekoracji, a resztę dzielimy na dwie równe części. Jedną porcję kroimy w grubą kostkę, a drugą miksujemy. Zmiksowane
ananasy łączymy z
bułką tartą,
żółtkiem,
natką pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone
mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.
Pory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych
porów wlewamy odrobinę
wody, dodajemy
sól,
pieprz i pokrojone w kostkę
ananasy. Dusimy pod przykryciem 5 minut.Pieczeń wyjmujemy, kroimy na plastry, układamy na półmisku. Duszone
ananasy z
porem podajemy z kluskami śląskimi.Smacznego!