ßßß


3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%3 żółtka25 gramów drożdży250 gramów zimnego masła lub margaryny1 kopiasta łyżka cukru z waniliąszczypta solidodatkowo:białko do posmarowania ciasteczekgruby cukier do posypaniaokoło 3/4 słoiczka marmolady (polecam zwyczajną marmoladę z Biedronki, jest wieloowocowa i truskawkowa)Mąkę przesiać z cukrem, solą, dodać zimny tłuszcz, posiekać. Następnie rozkruszyć drożdże, dodać śmietanę, wbić żółtka.
Zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 3 części, dwie z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
Pierwszą rozwałkować na lekko omączonym blacie na grubość 0 , 5 cm.UWAGA: Nie podsypujemy zbyt mocno mąką, mogą być potem problemy ze sklejeniem końcówek.Ciasteczka ładnie się odrywają i bez tego.Najważniejsza sprawa by nie nagrzać ciasta zbyt mocno ciepłymi dłońmi, jeśli pojawią się problemy z jego listkowaniem, na chwilkę włożyć do zamrażarki.Szklanką 250 ml wykrawamy kółeczka, kładziemy na nich około 1/4 łyżeczki marmolady.UWAGA: Nie przesadzajmy z ilością nadzienia, wejdzie nam między sklejenia i całość będzie wyglądała mało estetycznie.Delikatnie zalepiamy krawędzie jak przy tradycyjnych pierogach. Na końcu dociskamy je widelcem.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odstępach.Smarujemy lekko rozkłóconym białkiem i posypujemy grubym cukrem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 15 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Tak samo postąpić z resztą ciasta z lodówki, smacznego ! :)