Wykonanie
Ciacho posmakuje oczywiście nie tylko dzieciakom, lekki, bardzo orzeźwiający, taki idealnie ...letni :)

około 140 gramów okrągłych
biszkoptówwarstwa truskawkowa:300 gramów
serka homogenizowanego o smaku waniliowym200 ml musu
truskawkowego1 – 2 łyżki
cukru pudru3 kopiaste łyżeczki
żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej
wodywarstwa cytrynowa:400 gramów
serka homogenizowanego waniliowego1
galaretka truskawkowa + 0,5 szklanki wrzącej
wody1 płaska łyżeczka
żelatyny1 łyżka
soku z cytrynyskórka otarta z 1/3
cytryny (opcjonalnie)dodatkowo:2
galaretki cytrynowe350 gramów
truskawekTortownicę o średnicy 22 – 24 cm wyłożyć
biszkoptami.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Serek zmiksować z
cukrem, musem
truskawkowym. Do
żelatyny dodać 1 łyżkę masy truskawkowej, wymieszać, następnie zdecydowanym ruchem wlać całość usztywniacza do masy, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników. Poczekać aż masa zacznie tężeć(około 10 – 15 minut), następnie wyłożyć ją na
biszkopty (wylanie masy od razu na
biszkopty może spowodować, że podpłyną nam do góry). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę cytrynową wraz z 1 łyżeczką
żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (bardzo dokładnie wymieszać) i odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.
Serek wymieszać z
sokiem z cytryny i ewentualnie ze skórką otartą z (sparzonej !)
cytryny.
Galaretkę przelać do masy serowej, zmiksować dokładnie. Następnie wylać ją na stężałą masę
truskawkową i ponownie wstawić do lodówki.
Potem na wierzchu poukładać
truskawki (jeśli są duże, przekroić każdą na pół).Pozostałe
galaretki cytrynowe rozprowadzić w 0,8 litra gorącej
wody, odstawić do lekkiego stężenia, następnie wyłożyć na
truskawki, wstawić do lodówki na parę godzin (optymalnie na całą noc).

