Wykonanie
Delikatny, sycący, tani i szybki, dla amatorów grysiku :)
2 szklanki
mleka2 czubate łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
masła60 gramów
kaszy manny50 gramów
migdałów w plasterkachszczypta
soli1
żółtko (opcjonalnie)ulubione
owoce lub słodki sos
owocowyMigdały uprażyć na złoto na suchej patelni, przesypać do miseczki (nie zostawiajmy ich na gorącej patelni do ostygnięcia, bo uprażą się za bardzo).
Mleko zagotować z obydwoma
cukrami,
masłem i
solą, dodać grysik, zagotować cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Żółtko roztrzepać, dodać do budyniu, energicznie wymieszać, zagotować i zaraz zdjąć z gazu, następnie wsypać
migdały ( można 1 łyżkę odstawić do przybrania deseru), wymieszać.
Budyń przelać do salaterek, schłodzić. Podawać z ulubionymi
owocami lub słodkim sosem, np
czekoladowym lub
toffi.