ßßß
2 szklanki mleka2 czubate łyżki cukru2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka masła60 gramów kaszy manny50 gramów migdałów w plasterkachszczypta soli1 żółtko (opcjonalnie)ulubione owoce lub słodki sos owocowyMigdały uprażyć na złoto na suchej patelni, przesypać do miseczki (nie zostawiajmy ich na gorącej patelni do ostygnięcia, bo uprażą się za bardzo).Mleko zagotować z obydwoma cukrami, masłem i solą, dodać grysik, zagotować cały czas mieszając, by nie powstały grudki.Żółtko roztrzepać, dodać do budyniu, energicznie wymieszać, zagotować i zaraz zdjąć z gazu, następnie wsypać migdały ( można 1 łyżkę odstawić do przybrania deseru), wymieszać.Budyń przelać do salaterek, schłodzić. Podawać z ulubionymi owocami lub słodkim sosem, np czekoladowym lub toffi.
