ßßß
 
            
         1 szklanka musu truskawkowego400 ml mleka3 łyżki ( z małą górką) cukru1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii (użyłam wanilii Skworcu)1 łyżeczka mąki kukurydzianej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejmożna mąkę ziemniaczaną zastąpić całością kukurydzianej1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.Uwaga: Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.
1 szklanka musu truskawkowego400 ml mleka3 łyżki ( z małą górką) cukru1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii (użyłam wanilii Skworcu)1 łyżeczka mąki kukurydzianej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejmożna mąkę ziemniaczaną zastąpić całością kukurydzianej1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.Uwaga: Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.
