ßßß
1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 jaja350 - 400 gramów rabarbaru + 3 łyżki cukrukruszonka:2 łyżki masła1 łyżka cukru waniliowego1,5 łyżki cukru3 łyżki mąki pszennejRabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.