400 gramów szynki wieprzowej, takiej jak np ta szyneczka2 garście mrożonki marchewki z groszkiem1 jajo na twardomała puszka kukurydzy3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarekokoło 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnegosól, pieprz4 łyżeczki żelatynySzynkę pokroić w kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.Kukurydzę odsączyć z zalewy. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Aby galareta idealnie „ wyskoczyła” nam z foremki należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.