ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: zapiekanka ryżowo - twarogowa

z cukrem pudrem: zapiekanka ryżowo - twarogowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, bardzo syta. Można dodać do niej jabłuszka i uzyskamy bardzo ciekawą odmianę ryżu z jabłkami. Ja podałam ją z frużeliną malinową, bitą śmietanką i też była bardzo smakowita :)
200 gramów białego ryżu ( waga suchego)
3 jaja
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
350 gramów twarogu półtłustego + 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( można dać każdy wiaderkowy)
2 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego bez cukru
100 gramów zimnego masła na wierzch
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
Twaróg przepuścić przez praskę, utrzeć ze śmietaną, masą żółtkową, budyniem, połączyć z lekko ciepłym ryżem, dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć masę ryżowotwarogową, wyrównać powierzchnię, na wierzch pokładać plasterki masła. Piec około 30 minut w 220 stopniach.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/04/bardzo-smaczna-bardzo-syta.html