ßßß
200 gramów białego ryżu ( waga suchego)3 jaja0,5 szklanki cukru2 płaskie łyżki cukru waniliowego350 gramów twarogu półtłustego + 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( można dać każdy wiaderkowy)2 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego bez cukru100 gramów zimnego masła na wierzchRyż ugotować w lekko osolonej wodzie.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.Twaróg przepuścić przez praskę, utrzeć ze śmietaną, masą żółtkową, budyniem, połączyć z lekko ciepłym ryżem, dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie.Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć masę ryżowo – twarogową, wyrównać powierzchnię, na wierzch pokładać plasterki masła. Piec około 30 minut w 220 stopniach.
