Wykonanie
Eksperymentalne muffinki dla amatorów
toffi :) Porcja na około 8 - 9 sztuk.
0,5 szklanki
mleka + 3 kopiaste łyżki masy krówkowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajo1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru (optymalnie brązowy, ale biały też może być)100 gramów
oleju5
cukierków krówekpolewa:3 kopiaste łyżki masy krówkowej2 kopiaste łyżki
masładowolna dekoracja
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego masę
krówkową, mieszamy do rozpuszczenia
toffi (jeśli zostaną Wam małe grudki to bardzo dobrze).
Mleko schładzamy.W jednej misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem.W drugiej mieszamy
jajo z
mlekiem karmelowym i
olejem.Zawartość drugiej miski przelewamy do pierwszej, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.Formę do muffin wypełniamy papilotkami, nakładamy ciasto do wysokości lekko powyżej połowy foremki.Każdą
krówkę przekrawamy na pół.Połówki
cukierków wsadzamy do każdej papilotki, lekko dociskając
cukierka, by zagłębił się w ciasto.Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 22 minut. Schładzamy.Miękkie
masło ucieramy z masą
krówkową, polewamy muffinki, ewentualnie dowolnie dekorujemy.