Wykonanie
Witam ponownie po dość długiej nieobecności. Spowodowane to było najgorętszym okresem w ciągu roku dla studenta, czyli sesją :) Na szczęście już wszystko z głowy i można wrócić do gotowania i blogowania. Szkoda tylko, że w tym czasie praktycznie ominął nas sezon na
truskawki. Dzisiejsze muffiny zrobione zostały z resztek
truskawkowych zbiorów znalezionych u mnie w ogródku. Bazowałam na tym przepisie, dodałam
banany i zrobiłam zwykłą kruszonkę.Składniki na muffiny:2 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka½ szklanki
oleju1 szklanka
mleka½ szklanki pokrojonych
truskawek (u mnie w całości, bo były mniej więcej wielkości poziomek)½ średniego
banana pokrojonego w kostkęSkładniki na kruszonkę:130 g
mąki20 g
masła3 łyżeczki
cukruW jednym naczyniu umieścić suche składniki i wymieszać, to samo zrobić z mokrymi, w drugim naczyniu. Na końcu połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, dodać
owoce. Składniki kruszonki wymieszać i rozdrobnić palcami. Papilotki umieścić w formie do muffinek, nałożyć ciasto (przepisy często podają, że do ¾ wysokości, ja zawsze wypełniam całe, bo wydają mi się małe) i posypać kruszonką. Piec w temp. 190 st. C przez 20-25 minut.Ewka