ßßß
przepis stąd250 gramów twarogu półtłustego (absolutnie nie z wiaderka)3 jaja1,5 szklanki mąki pszennej1/4 łyżeczki sodyszczypta soliulubione dodatkiJaja (całe) miksujemy z twarogiem do uzyskania jednolitej masy (robiłam to blenderem i dzięki temu nie musiałam mielić).Do masy dodajemy sól, mąkę i sodkę, ucieramy do uzyskania jednorodnego ciasta(robiłam to łyżką). Ciasto będzie lepkie, tak ma być.
Omączonymi dłońmi wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na posypaną obficie mąką stolnicę. Formujemy wałek o szerokości około 4 cm.
Z wałeczka odcinamy kawałki po około 2 cm. Lekko je spłaszczamy. Cały czas pamiętajmy, że wszystkie te czynności wykonujemy za pomocą omączonych rąk.
Kluseczki smażymy na masełku klarowanym lub na oleju, na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi dodatkami.