ßßß
200 gramów płatków owsianych górskich40 gramów otrębów (dałam pszenne)90 gramów migdałów100 gramów słonecznika130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli)2 łyżki wiórków kokosowych60 gramów masła150 gramów miodu100 gramów brązowego cukru2 szczypty soliBlachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nią otręby i płatki owsiane, podsuszyć je przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, często mieszając, żeby się nie przypaliły.Słonecznik podprażyć na suchej patelni, migdały pokroić na plasterki i również podprażyć w ten sam sposób.Morele pokroić na mniejsze kawałki.Morele, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać.Masło roztopić w dużym rondlu, dolać miód i wsypać cukier, sól, smażyć wszystko przez minutkę do rozpuszczenia cukru. Do rondla wsypać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać, by syrop pokrył wszystkie bakalie.Blachę o wymiarach 24x28 cm lub blachę kwadratową o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć gorąca masę, rozprowadzić łyżką, poczekać parę minut by masa nie była wrząca i ugnieść ręką (uważajcie, by się nie poparzyć !)
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i przypiekać dopóki masa się nie zezłoci ( u mnie około 22 minuty).Kroić po ostudzeniu.