Wykonanie
Świetny pomysł na inne podanie ziemniaczków, możemy dodać do nich ulubione
przyprawy,
zioła. Z podanej porcji wychodzi ogromna masa bezików, ja zrobiłam z połowy porcji i wystarczyło na 3 osoby.
Beziki również smakowały nam na zimno z
ostrym dipem
pomidorowym.

przepis pochodzi stąd1 kg
ziemniaków10 dag
masła3
żółtkasólpieprzulubione
ziołaObrane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać miękkie
masło,
żółtka,
sól,
pieprz - dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy (rękawa cukierniczego) z końcówką do bez i na wyłożoną papierem blaszkę wyciskać rozetki. Możemy posypać ulubionymi
przyprawami. Ja część posypałam
bazylią, część
ziołami prowansalskimi a część
przyprawą do ziemniaków.Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 190-200 stopni.