ßßß Cookit - przepis na drożdżówki grzebienie z marmoladą

drożdżówki grzebienie z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, puszyste domowe drożdżówki, zobaczyłam je u pani Ewy i wiedziałam, że zrobienie ich to absolutny mus ! :))
320 gramów mąki pszennej
25 gramów drożdży
50 gramów cukru
1 łyżka cukru z wanilią
50 gramów stopionego, schłodzonego masła
2 żółtka
120 ml ciepłego mleka
1 białko do ciasta (opcjonalnie, ja nie dałam)
ponadto : około 0,5 słoiczka gęstej marmolady lun naprawdę gęstego dżemu
1 rozkłócone białko do posmarowania
ewentualnie gruby cukier do posypania lub polewa czekoladowa
W ciepłym mleku rozprowadzamy dokładnie drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".
Następnie wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, 2 żółtek i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, odstawiamy do podwojenia objętości ( u mnie około 80 minut).
Następnie ciasto krótko zagniatamy, formujemy z niego wałek, dzielimy na 8 równych części, z każdej formujemy kuleczkę.
Z kuleczki wałkujemy placuszek o grubości około 4 - 5 mm, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady.
Końce zalepiamy jak w pierogach, zostawiając około 1 , 5 cm krawędzie.
Następnie nacinamy je w 5, 6 miejscach (uważajcie, by nie przeciąć wybrzuszenia, bo marmolada przez nie wypłynie).
Potem delikatnie i z czuciem naciągamy nasze drożdżówki tak, by powstał grzebień, a przerwy między nacięciami się powiększyły. Układamy grzebyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do napuszenia (ale nie więcej).
Następnie smarujemy je rozkłóconym białkiem, możemy posypać np grubym cukrem i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w funkcji góra - dół, bez termoobiegu.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/drozdzowki-grzebienie-z-marmolada.html