ßßß Cookit - przepis na babka budyniowa

babka budyniowa

nazwa

Wykonanie

Znalazłam ją tutaj i nie żałuję. To jedna z najdelikatniejszych babek, jakie jadłam, zaraz po tej z advocatem .
Wilgotna, delikatna, pyyyszna !
5 jaj
250 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 gramów)
1 szklanka mąki tortowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie wlać śmietankę, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na samym końcu dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
P.S Piekłam w foremce z kominkiem o średnicy 23 cm.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/babka-budyniowa.html