ßßß Cookit - przepis na makaron zasmażany z mozzarellą

makaron zasmażany z mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Kiedy na przygotowanie obiadu mamy mało czasu, a jesteśmy diabelnie głodni, to danie sprawdzi się idealnie :))
250 gram makronu
2 żółtka
gałka muszkatałowa
sól, pieprz (biały)
1,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%) lub jogurtu naturalnego
szklanka (2 - 3 kulki) mozzarelli startej na dużych oczkach
3 kopiaste łyżki masła
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
W dużym rondlu stopić masło, dodać śmietanę, gałkę muszkatałową, podgrzewać do połączenia składników (jednak nie dopuścić do zagotowania). Następnie do sosu wrzucić makaron, wymieszać, rozgrzać porządnie na silnym ogniu, zdjąć z gazu, wmieszać żółtka, mozzarellę, sól i pieprz, znów postawić na ogniu i podgrzać do roztopienia sera.
Podawać z ulubionymi warzywami lub surówką o zdecydowanym kwaskowatym smaku.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/makron-zasmazany-z-mozzarella.html