Wykonanie
Składniki:(na 3 porcje)- 500 g
kurek,- 1 średnia
cebula (ok. 60 g),- łyżeczka
masła (ok. 5 g),- 2 łyżki
śmietany 18 % słodkiej (ok. 50 g),- ½ opakowania
jogurtu naturalnego (ok. 75 g),- 3 szklanki
makaronu z semoliny (ok. 225 g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Myjemy dokładnie
kurki.2. Szklimy
cebulę na
maśle.3. Do
cebuli dodajemy
kurki i smażymy przez ok. 5 min.4. Do
kurek dodajemy
śmietanę,
jogurt i gotujemy ok. 2 min aż sos zgęstnieje.5. Sos doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Sos możemy podawać z
makaronem ugotowanym al dente.
Sos
kurkowy jest bogaty w:- wapń (pochodzący z
jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 430 gEnergia: 414 , 00 kcal
Białko: 14,10 gTłuszcze: 9 , 70 gWęglowodany: 70 , 80 gBłonnik pokarmowy : 10 , 00 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza