Wykonanie
Pyszne, szybkie danie, które samo się robi,
kurczak jest pachnący i lekko słodkawy, moim domownikom i mnie bardzo smakował.
4
udka z kurczaka ( ćwiartki tylne)
przyprawa do kurczaka złocistego1/3 słoiczka
dżemu ananasowego2 łyżki ostrej
musztardysól (opcjonalnie)1 szklanka
soku ananasowego lub np zalewy z
ananasów w puszce3 łyżki
mioduKurczaka umyć, osuszyć i posypać
przyprawą do kurczaka i
solą (opcjonalnie, zależy jak słoną mamy
przyprawę), posmarować
musztardą, wstawić do lodówki na parę godzin.Po tym czasie w miseczce wymieszać
miód i
dżem ananasowy. W rękawie do pieczenia poukładać udka, posmarować
miodem z
dżemem, zalać
sokiem ananasowym, poruszać rękawem tak, by wszystkie składniki równomiernie oblepiły
kurczaka. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym o szerokim dnie (udka muszą leżeć obok siebie).Piec około 80-90 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli chcemy, by skórka była przypieczona na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwijmy i rozchylmy górę rękawa.Danie podałam z
ziemniakami i surówką z
pomidorów, świetnie będą do tej potrawy pasowały również
korniszony.