ßßß Cookit - przepis na udka z kurczaka w ananasowej glazurze

udka z kurczaka w ananasowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Pyszne, szybkie danie, które samo się robi, kurczak jest pachnący i lekko słodkawy, moim domownikom i mnie bardzo smakował.
4 udka z kurczaka ( ćwiartki tylne)
przyprawa do kurczaka złocistego
1/3 słoiczka dżemu ananasowego
2 łyżki ostrej musztardy
sól (opcjonalnie)
1 szklanka soku ananasowego lub np zalewy z ananasów w puszce
3 łyżki miodu
Kurczaka umyć, osuszyć i posypać przyprawą do kurczaka i solą (opcjonalnie, zależy jak słoną mamy przyprawę), posmarować musztardą, wstawić do lodówki na parę godzin.
Po tym czasie w miseczce wymieszać miód i dżem ananasowy. W rękawie do pieczenia poukładać udka, posmarować miodem z dżemem, zalać sokiem ananasowym, poruszać rękawem tak, by wszystkie składniki równomiernie oblepiły kurczaka. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym o szerokim dnie (udka muszą leżeć obok siebie).
Piec około 80-90 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli chcemy, by skórka była przypieczona na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwijmy i rozchylmy górę rękawa.
Danie podałam z ziemniakami i surówką z pomidorów, świetnie będą do tej potrawy pasowały również korniszony.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/udka-z-kurczaka-w-ananasowej-glazurze.html