Wykonanie
Pomyślicie - "kolejna burgerownia". Taki tam Lokal - Burger &
More gdzieś na Miodowej 9/2. No nie. Zupełnie nie. Bo chociaż niewielki i nie od dawna, to pomysł na burgery jest przedni -
DZICZYZNA. I na dodatek upolowana przez właściciela - myśliwego z zamiłowania. I co? "Kolejna burgerownia"?


W menu oprócz
dziczyzny dnia, znajdziecie również burgery wołowe.
Bułka pieczona na miejscu, rewelacyjny wybór piw i własnoręcznie robione frytki wyróżnia ten lokal jako naprawdę jeden z niewielu, o którym można powiedzieć, że warto go odwiedzić.
Powiem Wam szczerze, że dzisiaj za wyjątkiem paru miejsc - nie zjadłabym burgera. I ciesze się, że Lokal dołączył do tej listy.


Akurat w dniu, w którym odwiedziłam
Miodową 9/2, serwowany był burger z jelenia (21,90 zł). Uwielbiam
dziczyznę, chociaż nie mam okazji jej jeść zbyt często ( o jej przypomniał mi się gulasz z dzika i ślinka mi właśnie zaciekła...).
Mięso jelenia jest delikatne i lekko słodkie. Czy lepsze od
wołowiny... Wzięłam dla porównania burgera BBQ (15,90 zł za małego) z oryginalnym sosem bbq zasługującym na pochowałę,
cebulą,
pomidorem i
korniszonem. I nie zamieniłabym się bo chociaż był naprawdę dobry i soczysty to jednak dla mnie
dziczyzna jest tym, co wyróżnia ten lokal. Zwłaszcza, że burgery nie są niczym przesadzone: nie ma ekstremalnie dużo dodatków ani
dziwnych połączeń.


Oprócz burgerów warto tu zjeść frytki. Są domowe! Olbrzymi szacun dla osoby, która kroi je własnoręcznie, bo chociaż pieczone w skórce, to namęczyć się przy nich trzeba.Nie była bym też sobą, gdybym nie zjadła tatara. Nie jest to może "klasyka gatunku" ale ja uwielbiam wszelkie wariacje na temat tatara i jeśli tylko
mięso jest smaczne i świeże to akceptuje każdą jego postać. A i ta przypadła mi do gustu.
Kapary,
zioła,
pomidorki,
rukola...dla mnie rewelacja!


Sztuką nie jest otworzyć lokal z burgerami, znaleźć piekarnie, która wypiecze
bułki, nazwać je "na bogato" i serwować promocje dnia. Trzeba
mieć przede wszystkim pomysł, szukać kulinarnych rozwiązań i nie bać się eksperymentować. Dopiero wtedy stajemy się wiarygodni. Jak Lokal - Burgers &
More.