ßßß
Składniki:- 1 kawał polędwicy wołowej (ok 0,5 kg)- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka oliwy- 1 łyżka smalcu- 1 łyżka pieprzu kolorowego Appetita- 1 łyżka jałowca Appetita- 1 łyżka musztardy miodowej- 1 ciasto francuskie- 1 jajko- 2 gałązki rozmarynu- 2 łyżki dżemu porzeczkowego- 2 kieliszki czerwonego wina- 10 dużych pieczarekPrzygotowanie:Polędwice nacieram smalcem i czosnkiem, dodaję pieprz kolorowy, rozmaryn (pół gałązki). Odkładam do lodówki na minimum dwie godziny. Pieczarki mielę w blenderze Chef by Kenwood najdrobniej jak mogę. Po dwóch godzinach polędwice wyjmuję z lodówki, smaruję musztardą. Ciasto francuskie smaruje żółtkiem, układam na nim pieczarki i zawijam w nie polędwicę. Smaruje od góry pozostałym żółtkiem. Piekę 10 minut w 200 stopniach a następnie około 45 w 180 na termoobiegu. Wychodzi medium rare więc jeżeli chcecie mniej krwistą to musicie ją potrzymać dłużej. Po wyciągnięciu z piekarnika daje mięsu 10 minut odpocząć. Doprawiam solą.W rondelku podgrzewam czerwone wino, dodaję dżem porzeczkowy, pozostały rozmaryn i zmiażdżony jałowiec. Gotuję aż sos zgęstnieje a wino odparuje. Mięso polewam sosem i podaję z opiekanymi ziemniakami.