ßßß
Składniki:- 1 kg podudzia kurczaka- 2 łyżki tymianku- 2 łyżki przyprawy do kurczaka- 2 łyżki nalewki jarzębinowej (można zastąpić piwem)- 2 czerwone cebule- 2 łyżki miodu- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka oliwy- 1 łyżka masłaPrzygotowanie:Podudzia czyszczę z błon i tłuszczu. Nacieram oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawą do kurczaka i tymiankiem. Jeżeli mam możliwość odstawiam na godzinę żeby przyprawy się "przegryzły". Podudzia w sadzam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (w naczyniu żaroodpornym) i piekę aż się zarumienią. Po 30 minutach dolewam nalewkę lub piwo.W rondelku rozgrzewam masło i oliwę. Cebulę kroję w piórka i obsmażam. Dodaję miodu i duszę aż stanie się miękka i słodka. Polewam całością podudzia i piekę aż mięso całkowicie stanie się przyrumienione a sos nieco się zredukuje. Uważam aby mięsa nie przesuszyć, dlatego często obracam go z jednej, na drugą stronę.Podaję z bagietką, bo sos jest obłędny i fajnie wylizać go do ostatniej kropelki.