Wykonanie
Ostatnio nocne gotowanie weszło mi w krew. Powstają różne wariacje kuchenne, trochę gorzej, że idzie w tyłek ale może dzięki intensywnym ćwiczeniom fizycznym nie będzie tak źle ;)

Składniki:- 1 pierś z
indyka- 1 ząbek
czosnku- 1 lampka
wina białego- 2
liście laurowe Appetita- pół łyżeczki cząbru Appetita- pół łyżeczki
majeranku Appetita- pół łyżeczki
estragonu Appetita- kilka ziaren
ziela angielskiego Appetita- pół szklanki soku z
pomarańczyPrzygotowanie:Pierś z
indyka nacieram
ziołami i
czosnkiem, zalewam
winem i
sokiem pomarańczowym. Tak przygotowane marynuje przez 24 godziny. Oczywiście możecie spokojnie zrobić to w dwie.
Mięso obsmażam na patelni z każdej strony, przekładam do rondelka i wlewam całą zawartość z patelni. Gotuję pod przykryciem około godziny przekładając co jakiś czas z jednej strony na drugą. Powstałym sosem z pieczenia polewam
mięsko i podaję na przykład z
pure ziemniaczanym.
Pure ziemniaczane:
Ziemniaki gotuję aż będą miękkie. Odcedzam i całą zawartość razem z 1/4 kostki
masła wrzucam do miski robota kuchennego Chef By Kenwood (ta na zdjęciu). Miksuje końcówką do ubijania piany. Dodaję odrobinę
przyprawy do ziemniaków i
śmietanki 18% tyle, aż uzyskam gładką konsystencję.