ßßß
Składniki:- 1 pierś z indyka- 1 ząbek czosnku- 1 lampka wina białego- 2 liście laurowe Appetita- pół łyżeczki cząbru Appetita- pół łyżeczki majeranku Appetita- pół łyżeczki estragonu Appetita- kilka ziaren ziela angielskiego Appetita- pół szklanki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Pierś z indyka nacieram ziołami i czosnkiem, zalewam winem i sokiem pomarańczowym. Tak przygotowane marynuje przez 24 godziny. Oczywiście możecie spokojnie zrobić to w dwie. Mięso obsmażam na patelni z każdej strony, przekładam do rondelka i wlewam całą zawartość z patelni. Gotuję pod przykryciem około godziny przekładając co jakiś czas z jednej strony na drugą. Powstałym sosem z pieczenia polewam mięsko i podaję na przykład z pure ziemniaczanym.Pure ziemniaczane:Ziemniaki gotuję aż będą miękkie. Odcedzam i całą zawartość razem z 1/4 kostki masła wrzucam do miski robota kuchennego Chef By Kenwood (ta na zdjęciu). Miksuje końcówką do ubijania piany. Dodaję odrobinę przyprawy do ziemniaków i śmietanki 18% tyle, aż uzyskam gładką konsystencję.