Wykonanie
Październik. Żaden miesiąc nie kojarzy mi się tak z USA jak ten. Moim marzeniem jest spędzenie Haloween w tym
kraju na jednej z imprez z typowego amerykańskiego filmu. Byłam tam już kilka
razy i za każdym z nich jestem zauroczona jeszcze bardziej. I to legendarne Pumpkin Pie! Szukałam mnóstwo przepisów w amerykańskich blogach żeby dowiedzieć się, jak zrobić perfekcyjne ciasto.Składniki:- 250 g
mąki- 50 g
cukru pudru- 3/4 kostki zimnego
masła- 1
jajko- 2 łyżki
mleka- 1
dynia, z której zrobię puree- 1/2 szklanki
brązowego cukru- sok z 1/2
cytryny- 2
jajka- 1/2 szklanki słodkiego
mleka skondensowanegoPrzygotowanie:Jeżeli przeraża Was przygotowanie kruchego ciasta, to ten przepis jest odpowiedzią na Wasze westchnienia. Nie ma opcji żeby nie wyszło.
Mąkę i
cukier puder przesiewam przez sitko. Dodaję
masło i wyrabiam palcami aż zrobią się okruszki. Dodaję
jajko zmieszane z
mlekiem i formuje kule. Wałek owijam folią żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 180 stopniach.
Dynię dzielę na pół. Wybieram pestki i oczyszczam ją z farfocli. Blachę wykładam folią do pieczenia i kładę na niej dwie połówki dyni skórką do góry. Piekę w 180 stopniach, program termoobieg przez 1,5 h. Po tym czasie
daje jej ostygnąć i z łatwością zdejmuje skórę. Przekładam ją do blendera i miksuje na gładką papkę. W mikserze ubijam 2
jajka z
cukrem. Dodaję
sok z cytryny i zmiksowane
pure z dyni. Na koniec dolewam skondensowane
mleko, mieszam. Masę przelewam na upieczony spód tarty i piekę w 180 stopniach przez około 50 minut.
