Składniki:- dwa filety z łososia- 1/2 szklanki marynaty teriyaki marki Kikkoman- 2 łyżki miodu- 1 ząbek czosnku- kawałek tartego imbiru- 1/2 łyżeczki ostrej papryki- 2 łyżki soku z cytryny- 2 łyżki oliwy z oliwekŁososia myję i solę. W kubku mieszam wszystkie składniki, wylewam marynatę na łososia i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie łososia wyjmuję i kładę na patelni z oliwą z oliwek skórką do dołu i piekę około 5 minut. Po tym czasie odwracam łososia i piekę jeszcze 3 minuty aż zrobi się jasno różowy - upieczony. Marynatę przelewam do rondelka i gotuję przez około 10 minut aż zgęstnieje. Na talerzu kładę łososia a potem polewam go sosem. Można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.