ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy z jabłkiem i cydrem

Chleb razowy z jabłkiem i cydrem

nazwa

Wykonanie

Kolejny wspaniały chlebek :)
Jeśli lubicie jabłka tak ja to gorąco go polecam
Przepis pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach"
Składniki:
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml wody
200 g maki pszennej typ 750
200 g mąki orkiszowej typ 1850
1,5 łyżeczki soli morskiej
100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę)
120 ml cydru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 małe jabłko
Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy do koszyka obsypanego mąką ( należy solidnie obsypać żeby ciasto nam się nie przykleiło) przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek upieczony pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/04/chleb-razowy-z-jabkiem-i-cydrem.html