Wykonanie

Kolejny wspaniały chlebek :)Jeśli lubicie
jabłka tak ja to gorąco go polecamPrzepis pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach"




Składniki:10 g
drożdży1 łyżeczka
cukru150 ml
wody200 g
maki pszennej typ 750200 g
mąki orkiszowej typ 18501,5 łyżeczki
soli morskiej100 g ugotowanych
ziemniaków (przecisnąć przez praskę)120 ml cydru3 łyżki
oliwy z oliwek1 małe
jabłkoDrożdże wraz z
cukrem i 100 ml ciepłej
wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by
drożdże ruszyły.
Mąki wraz z
solą i
ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i
oliwę i resztę
wody.
Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy
jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej
oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy do koszyka obsypanego
mąką ( należy solidnie obsypać żeby ciasto nam się nie przykleiło) przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam
chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek upieczony pukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.


