Wykonanie
Rozpoczął się sezon
przetworów..., czyli mój najlepszy czas :) Kocham zapach, jaki wtedy panuje w kuchni :)
Soki,
dżemy, kiszone ogóreczki... i wiele innych pyszności. Tegoroczny sezon zainaugurowała
konfitura z
truskawek, bo cóż może być lepszego na jesienną czy zimową chandrę od świeżo upieczonej bułeczki z własnej roboty
dżemem truskawkowym :)Składniki:3 kg
truskawek,1,5 kg
cukru,3 godziny wolnego czasu,Nie uznaję i nie stosuję żadnych żel-fiksów - uważam, że jak już robić własną
konfiturę, to beż świństw. Przecież nie po to
stoję 3 godziny, żeby jeść "chemię" :) a taki
dżem mogę kupić sobie w sklepie. Żadne
konfitury mi się nie psują, więc się nie obawiajcie. Zasada jest jedna - na każdy kilogram
owoców daję 0,5 kg
cukru.
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka, zasypujemy
cukrem i zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 3 godziny na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż
konfitura zgęstnieje (nie przykrywamy garnczka podczas gotowania
konfitury)). Przekładamy do słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.