Wykonanie

W końcu zebrałam się, żeby napisać tego posta :) już jakiś czas temu
pisałam na moim facebookowym fanpagu, że niebawem na blogu pojawi się ten przepis, ale z "niebawem" zrobiło się kilka tygodni :) No, ale jest... moja domowa pyszna granola :) Tak zasmakowała domownikom, że szybko znika ze słoika i muszę ją robić przynajmniej raz w tygodniu :) Jedno wiem na pewno - sklepowej mówię stanowcze NIE! ...z wielu powodów: po pierwsze ta jest mniej nafaszerowana
cukrami i innymi świństwami, a po drugie przygotowanie własnej jest banalnie proste i sprawia wiele przyjemności, więc gorąco polecam Wam wypróbowanie tego przepisu :)Składniki:500 g
płatków owsianych (górskich),sok z 1/2
cytryny,1 duży
banan,1
jabłko,3 łyżki płynnego
miodu,4 łyżki
nektaru bananowego (lub
soku jabłkowego),
rodzynki.
Banana drobno kroimy, a
jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy
sokiem z cytryny. Dodajemy
płatki owsiane,
miód,
nektar bananowy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę - ja używam tej z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 160 ° C i wkładamy do niego naszą granolę. Pieczemy przez ok. 45 minut bardzo często mieszając, aby jej nie przypalić. Gdy będzie rumiana, wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie dodajemy
rodzynki lub ulubione
bakalie i zajadamy. Granole przechowujemy w słoiku :)
