Wykonanie

Z marcheweczką oraz
poremNa masełku podduszonym
Białym pieprzem osypana
Sól też musi być dodanaSzansę trzeba dać
cytrynieByle oprzeć się na
winieMiło gdy dorodna
rybaW
białym winku sobie pływaWniosek z tego nie najgorszyJedzmy więcej takich
dorszy
Składniki (kolacja dla dwojga):
Filet dorsza atlantyckiego (ok. 0,5 kg),Szklanka białego
wytrawnego wina,2
marchewki,
pora kawał spory,sok i skórka z połowy
cytryny,pół kostki
masła,
sól,
pieprz biały świeżo młotkowany,
szczypiorek,2 łyżki
oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Filet z dorsza posolić i posypać
białym pieprzem.
Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach,
pora pokroić w plasterki.
Por i
marchewkę osobno podsmażyć na masełku, a
potem połączyć. Po połączeniu warzyw poddusić w
winie (ok. pół szklanki). Naczynie żaroodporne posmarować
oliwą. Ułożyć warstwę z połowy warzyw i na nich położyć filet.
Rybę otulić resztą warzyw, posypać
skórką z cytryny, skropić
sokiem z cytryny, podlać
winem, posypać
szczypiorkiem i piec w temperaturze 180° C przez 30-40 minut pod przykryciem. Po wyjęciu z pieca, posypać
szczypiorkiem.


P.S.
Ryba jest obłędnie pyszna i bardzo żałuję, że zdjęcia były robione wieczorem :(