ßßß Cookit - przepis na Roladki z dorsza w sosie porowo-śmietanowym.

Roladki z dorsza w sosie porowo-śmietanowym.

nazwa

Wykonanie

To ostatnia propozycja na danie wigilijne bez tradycyjnego karpia w tytule. Proste danie, które na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatny por z tymiankową nutą świetnie komponują się z rybą. Musicie przygotować to danie!
Składniki dla 4 osób :
1 kg filetów z dorsza
3 pory
6 łyżek masła
śmietana kremówka (mały kubek)
łyżeczka tymianku
szczypiorek
sól, pieprz
cytryna
Filety z dorsza skrapiamy cytryną, solimy, przyprawiamy pieprzem. Rybę kroimy w paski tak aby dało się je zwinąć w roladkę, roladki spinamy wykałaczką. Pory dusimy na maśle około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na pory układamy roladki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut, przewracając rybę w połowie czasu. Gdy ryba będzie gotowa wlewamy śmietanę i bez przykrycia zagotowujemy. Podajemy posypane szczypiorkiem z ziemniakami lub np. kaszą. Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/12/roladki-z-dorsza-w-sosie-porowo.html