To ostatnia propozycja na danie wigilijne bez tradycyjnego karpia w tytule. Proste danie, które na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatny por z tymiankową nutą świetnie komponują się z rybą. Musicie przygotować to danie!Składniki dla 4 osób :1 kg filetów z dorsza3 pory6 łyżek masłaśmietana kremówka (mały kubek)łyżeczka tymiankuszczypioreksól, pieprzcytrynaFilety z dorsza skrapiamy cytryną, solimy, przyprawiamy pieprzem. Rybę kroimy w paski tak aby dało się je zwinąć w roladkę, roladki spinamy wykałaczką. Pory dusimy na maśle około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na pory układamy roladki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut, przewracając rybę w połowie czasu. Gdy ryba będzie gotowa wlewamy śmietanę i bez przykrycia zagotowujemy. Podajemy posypane szczypiorkiem z ziemniakami lub np. kaszą. Smacznego!