Wykonanie

Wiosna zaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :) zarówno w sercach, jak i w kuchni...Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :)Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :)
Biszkopt:

5 jaj,3/4 szklanki
cukru,1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
mąki pszennej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy
cukier. Następnie dodajemy pojedynczo
żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane
mąki oraz
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 ° C na 30-35minut. Upieczony
biszkopt studzimy
Syrop do nasączenia
biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej
wody,sok z jednej
cytryny,2 łyżeczkami
cukru.Masa zielona:900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś),

3 budynie (moje bez
cukru),1 łyżka
cukru,1 , 5 paczki delicji.Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z
cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy.Pianka:400 ml
śmietanki 30%,1
śmietan fix,1
galaretka (rozpuszczona w szklance
wody).
Śmietankę ubijamy ze
śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące
galaretki i delikatnie mieszamy.Wierzch:2
galaretki rozpuszczone w 800 ml
wody.Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy
biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący
budyń. Na przestudzony
budyń układamy delicje (
czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące
galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała.
