W dzisiejszym daniu wykorzystałam makaron pozostały z poprzedniego dnia oraz cukinię, której sporą ilość miałam w lodówce. Po raz pierwszy przygotowałam ją w ten sposób - tnąc na cienkie paski przy pomocy specjalnego nożyka julienne. Danie dobre na upały, bo nie wymagające gotowania...Składniki (dla 5-6 osób):1 średnia cukiniaok. 250g ugotowanego makaronu spaghetti (pełnoziarnistego)Składniki na pesto:1 szkl uprażonych pestek dynilistki z 1 pęczka bazyliiok. 1/2 szkl oliwysól morska, pieprz zielonySkładniki pomidorowej salsy:1 duży pomidor malinowy, obrany ze skóry3 pomarańczowe limy, obrane ze skóryszczypta soli morskiej i pieprzu zielonego1 łyżka oliwyCukinię pokroiłam przy pomocy nożyka julienne, wrzuciłam na zimnej wody i odstawiłam do lodówki.W międzyczasie przygotowałam pesto: pestki dyni zmieliłam (użyłam do tego blendera ręcznego), dodałam listki bazylii oraz oliwę, ponownie zmieliłam blenderem. Doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam.Pomidory drobno pokroiłam, doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą.Cukinię odcedziłam i wymieszałam z ugotowanym makaronem oraz pesto bazyliowo-dyniowym.Na talerze nałożyłam porcję spaghetti oraz pomidorową salsę.