ßßß Cookit - przepis na Tarta z pieczonymi burakami, czerwoną cebulą i gorgonzolą

Tarta z pieczonymi burakami, czerwoną cebulą i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Lubię piec tarty. Zwykle na słono, na słodko zdarza mi się niezwykle rzadko. Tym razem zjedliśmy (ze smakiem) tartę, w której rolę główną zagrał pieczony burak. Słodki smak czerwonego buraka został przełamany w tej tarcie octem balsamicznym i dopełniony serem gorgonzola. A wszystko zostało umieszczone na razowym (orkiszowym) cieście.
Składniki na ciasto (forma o średnicy 28cm):
1.5 szkl mąki razowej orkiszowej (używam typu 2000)
1/5 łyżeczki soli morskiej
4-5 łyżek oliwy / masła sklarowanego
letnia woda (u mnie ok. 3/4 szklanki, ale wszystko zależy od gatunku mąki, wilgotności powietrza; należy użyć tyle wody, by powstało miękkie, elastyczne ciasto)
Składniki farszu:
ok. 700g buraków, upieczonych (używam ekologicznych) i pokrojone w kostkę lub paseczki
2-3 cebule czerwone, posiekane w pióra
4-5 łyżek octu balsamicznego
3-4 jajka (używam z chowu ekologicznego)
1 łyżka masła sklarowanego
mały kawałek sera gorgonzola, pokruszonego na kawałki
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam, zagniotłam, rozwałkowałam i umieściłam w formie na tartę. Spód wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, by się podpiekł.
W trakcie, gdy spód się podpiekał przygotowałam farsz. Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam ocet balsamiczny - chwilę dusiłam, po czym dodałam pokrojone buraki; doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam by farsz nieco ostygł, po czym wymieszałam go z jajkami i przełożyłam na podpieczony spód. Na wierzchu tarty ułożyłam kilka kawałków sera gorgonzola.
Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika (nadal nagrzanego do 180 stopni), tym razem na 25 minut.
Podałam z sałatką z roszponki.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/02/tarta-z-pieczonymi-burakami-czerwona.html