Wykonanie

Lubię piec tarty. Zwykle na słono, na słodko zdarza mi się niezwykle rzadko. Tym razem zjedliśmy (ze smakiem) tartę, w której rolę główną zagrał pieczony
burak. Słodki smak czerwonego
buraka został przełamany w tej tarcie
octem balsamicznym i dopełniony
serem gorgonzola. A wszystko zostało umieszczone na
razowym (orkiszowym) cieście.Składniki na ciasto (forma o średnicy 28cm):1.5 szkl
mąki razowej orkiszowej (używam typu 2000)1/5 łyżeczki
soli morskiej4-5 łyżek
oliwy /
masła sklarowanegoletnia
woda (u mnie ok. 3/4 szklanki, ale wszystko zależy od gatunku
mąki, wilgotności powietrza; należy użyć tyle
wody, by powstało miękkie, elastyczne ciasto)Składniki farszu:ok. 700g
buraków, upieczonych (używam ekologicznych) i pokrojone w kostkę lub paseczki2-3
cebule czerwone, posiekane w
pióra4-5 łyżek
octu balsamicznego3-4
jajka (używam z chowu ekologicznego)1 łyżka
masła sklarowanegomały kawałek
sera gorgonzola, pokruszonego na kawałki
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyWszystkie składniki na ciasto wymieszałam, zagniotłam, rozwałkowałam i umieściłam w formie na tartę. Spód wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, by się podpiekł.W trakcie, gdy spód się podpiekał przygotowałam farsz.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym
maśle, dodałam
ocet balsamiczny - chwilę dusiłam, po czym dodałam pokrojone
buraki; doprawiłam
solą i
pieprzem. Odstawiłam by farsz nieco ostygł, po czym wymieszałam go z
jajkami i przełożyłam na podpieczony spód. Na wierzchu tarty ułożyłam kilka kawałków
sera gorgonzola.Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika (nadal nagrzanego do 180 stopni), tym razem na 25 minut.Podałam z
sałatką z
roszponki.